Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Mozgókép Detektívek - Nagyító alá vesszük a filmeket és a sorozatokat

Mozgókép Detektívek

In Memoriam Paul Walker

2015. november 30. 00:05 írta: Wolfeone

Napra pontosan két éve történt az a tragikus autóbaleset, melyben egy remek színész 40. évében életét vesztette. A sors fintora, hogy legnagyobb sikere egy autós mozi széria. Ráadásul általában mindenki rögtön a Fast and Furious filmeket köti hozzá, ha szóba kerül a színész, pedig nem csak erről szólt karrierje. Rengeteg jól sikerült alkotásban láthattuk még őt remekelni. Paul Walker-re emlékezünk:

paulwalker.jpg

1973. szeptember 12-én született Glendale-ben (Kalifornia). A Sun Valley-i keresztény középiskolában érettségizett 1991-ben, majd ezt követően tengerbiológiát tanult. De nem ebbe az irányba sodorta tovább az élet, köszönhetően többek között annak, hogy gyermekkorában több reklámfilmben szerepelt. Az első ilyen szerepét egyébként már két éves korában megkapta, azaz 1975-ben, egy Pampers pelenkareklámban. Az első film- és sorozatszerepeit is korán megkapta, hiszen még javában iskolába járt, amikor '84-ben játszhatott a CBS Schoolbreak Special egy epizódjában (majd '94-ben is), '85 és '86 között az Út a mennyországba című sorozat 3 epizódjában, valamint 86'-ban a Monster in the Closet című horror komédiában. Még továbbra is iskolás korában jöttek a következő szerepek, ezekben a filmekben: Programmed to Kill (1987, akció-sci-fi), Throb című sorozat 23 epizódja (1986-1987), Charles in Charge (1 epizód, 1990), Ki a főnök? (1 epizód, 1991), What a Dummy (1 epizód, 1991. Ezek mind komédia sorozatok voltak. 1992-ben a Nyughatatlan fiatalok-ban bukkant fel egy rész erejéig, '94-ben a The Boys Are Back pilot epizódjában, illetve a Tammy and the T-Rex sci-fi komédiában, majd '96-ban az Angyali érintés-ben egy részre. 1998-ban főszerepet kapott az Ökörikrek című vígjátékban, illetve egy kisebb szerepet a Pleasantville-ben.

skullsblues.jpg

Első komolyabb szerepe a Prérifarkas Blues-ban volt '99-ben, melyben együtt játszott olyan színészekkel, mint Jon Voight, James Van Der Beek, Scott Caan, Amy Smart. Még ugyanabban az évben A csaj nem jár egyedül-ben is láthattuk a főbb szereplők között. Egy évvel később a Koponyák-ban kapott főszerepet Joshua Jackson mellett.

furiousride.jpg

És újabb egy évvel később, 2001-ben jöhetett az igazi áttörés, a film, mely elindította őt a siker útján: a Halálos iramban. Először bújhatott Brian O'Conner bőrébe, hogy beépüljön az illegális utcai versenyek világába, és Vin Diesel, Michelle Rodriguez és Jordana Brewster bandájába, bocsánat, családjába. Még abban az évben következett egy remek thriller, melyben ő és Steve Zahn voltak a főszereplők. Ez volt a Kéjutazás, melyben a két srác felbosszantott egy kamionost, aki erre üldözni kezdte őket. Talán kevesen tudják, hogy J.J. Abrams írta a forgatókönyvet még pályája elején. Talán pont azért, mert példaképe, Spielberg is összehozott egy hasonló filmet, a Párbaj-t, szintén pályája elején. Nah, jól elkanyarodtam, de azért érdekesek ezek az összefüggések.

fasttimeline.jpg

Egy év kimaradt, 2002-ben csak egy 7 perces rövidfilmben tűnt fel, viszont 2003-ban visszatért Brian O'Conner karakteréhez, immár Vin Diesel nélkül, a Halálosabb iramban-ban. (Egyébként a Halálos iram első részétől kezdve igazából szinte mindig csak főszerepeket kapott, így ezt a továbbiakban már nem mindig fogom hangsúlyozni.) Még 2003-ban vagyunk, amikor jött az Idővonal, melyet Richard Donner rendezett Michael Crichton sci-fi regényéből.

intotheblue.jpg

2004-ben Susan Sarandon-nal, Penélope Cruz-zal és Alan Arkin-nal játszott együtt a Karácsony című filmben. 2005-ben A tenger vadjai-ban szintén remek színészcsapatban láthattuk: Jessica Alba (a barátnőjét játszotta), Ashley Scott, Scott Caan, Josh Brolin. Ez a film biztosan kedves emlék, valamint a forgatás nagy élmény lehetett számára, hiszen, mint feljebb olvashattátok, tengerbiológusnak tanult, és amúgy is szenvedélye az óceán. Meg egyébként a szörfözés is, bár ebben a filmben búvárkodnia kellett.

runningeightflags.jpg

2006-ban három filmben is láthattuk. Az egyik a Halálos hajsza, ami egy remek akció-dráma. Mellékszerepet kapott még a Clint Eastwood által rendezett A dicsőség zászlaja című filmben is. És még ugyanebben az évben jött a Kutyahideg, melyben egy tudóscsoport túravezetőjét alakítja, aki meg akarja menteni az Antarktiszon rekedt szánhúzó kutyáit. Véleményem szerint ez az egyik legjobb filmje. Egyébként gondolom örömmel vállalta a szerepet, mert szerette az állatokat, fontos volt számára az állatok védelme.

2007-ben volt egy kisebb szerepe a Történetek Amerikáról című filmben, melyben öt történetet követhetünk végig. Még nem láttam, bevallom, eddig nem is hallottam róla. Imdb-n nagyon nem áll jól a pontszáma, pedig olyan nevek vannak benne, mint James Gandolfini, Joe Mantegna, Louis Gossett Jr., Josh Hartnett és Steve Carell. De ez az év sem maradhatott el főszerep nélkül: jött a Bobby Z élete és halála, főbb szerepben még Olivia Wilde-dal és Laurence Fishburne-nel. Ez egy közepesen sikerült film volt Don Winslow regényéből. (Az ő regénye például a Vadállatok is, melyből Oliver Stone forgatott filmet.)

americanbobbyproject.jpg

A következő évben A Lazarus-terv című thriller érkezett, majd az azt követő évben a Halálos iram, mely már ugyan a negyedik rész, de itt kapott új életre a széria, és azóta egyre sikeresebb. Ettől kezdve két évente kaptunk egy újabb Fast & Furioust. Ebben a részben egyébként nem csak ő tért vissza, hanem a többiek is (Vin Diesel, Michelle Rodriguez és Jordana Brewster).

fasttakers.jpg

2010-ben egy közepes akciófilmben, a Tökéletes bűnözők-ben eléggé sok főszereplő társa volt: Matt Dillon, Idris Elba, Hayden Christensen, Michael Ealy, T.I. és Chris Brown.

2011-ben következett a Halálos iramban: Ötödik sebesség, mely szerintem, ha az első részt nem veszem számításba, mert az alap, akkor ez a sorozat legjobbja. Itt már teljesen kiegészült a csapat (visszatért már Tyrese Gibson és Ludacris is), plusz beszállt a buliba Rock, azaz Dwayne Johnson, ráadásul irányvonalat váltottak, ugyanis az utcai versenyek helyett már egy heist movie-t kaptunk.

fast5vehicle19.jpg

A következő évben nem láthattuk semmiben sem Paul-t, de cserébe 2013-ban négy filmje is jött. Az egyik a Pokoli futam, mely egy autós thriller. Ez az autósdi ugye nem áll messze tőle, gondolhatta a rendező, meg ő is, amikor elvállalta. De volt még 2013-ban az Órák, illetve az Eszement zaci is (Matt Dillon, Brendan Fraser, Vincent D'Onofrio, Norman Reedus, Elijah Wood, DJ Qualls). De persze ebben az évben is a bevált széria hozta a nagy sikert, azaz a Halálos iramban 6. része, ami szerintem nem lett túl jó.

fastpawnbrick.jpg

Halála után még két filmben láthattuk, ugyanis addigra készültek el, addigra kerültek forgalomba. 2014-ben a Luc Besson által írt Veszélyzóna című akciófilm jött ki. Majd 2015-ben a Halálos iramban 7, melyet már előző évben be akartak mutatni, de ugye ennek a filmnek a forgatása idején hunyt el, így újra kellett írni a forgatókönyvet, és rengeteg új jelenetet kellett felvenni. Az, hogy ezt hogyan oldották meg, egy külön posztot is megérne. A lényeg, hogy sok CGI kellett hozzá, beszálltak a forgatásba Paul testvérei is (Caleb és Cody), illetve rengeteg trükközés volt a kamerával, meg régebbi jelenetek, stb...

caleb_es_cody.jpg

Paul testvérei: Caleb és Cody

A film egyébként méltó befejezése Paul karrierjének, egyrészt, mert imádta az autókat és a versenyzést, és ez a szerep tette igazán híressé, másrészt, mert nagyon szépen búcsúznak el tőle színésztársai, barátai, legfőképp Vin Diesel.

furious7_1.jpg

Elmondhatjuk, hogy a karrierje beindulását követő nagyjából 15 évben elég jól válogatta a szerepeit. Nem nagyon nyúlt mellé. A leggyengébb filmjei közül is szinte mindegyik legalább egyszer megnézhető. Nem vállalt el minden útjába eső filmet. Ennek köszönhetően jó pár remek darabban láthattuk.

Egyébként nem csak a filmjeiben, hanem a való életben is imádta az autókat. Népszerűsítette is őket, például egyszer a Renault Fluence GT modellhez adta az arcát egy reklámban.

De nem csak szimplán rajongott az autókért, hanem versenyezni is szeretett. Aktív tagja volt a dél-kaliforniai autóversenyző-közösségnek. Rendszeresen vett részt versenyeken. Belépett a Motorsports Enterprise Racing (MER) csapatába, egy Mazda MX-5-öt vezetett, a Redline Time Attack versenysorozatban pedig egy Mazda RX-8-cal vett részt.

paulwalkerracer.jpg

De nem csak az autókhoz köthető Paul veszélyes életmódja. Fontos volt számára az állatok védelme is, és egyszer például 11 napig fehér cápákat kutatott Mexikónál egy National Geographic Channel által készített sorozatban, melyben jeladókat tettek a cápákra.

paulshark.jpg

Paul rengeteg jótékonysági eseményt is rendezett. Saját szervezete a Reach Out Worldwide, melyet természeti katasztrófák károsultjainak megsegítésére alapított a Haitin pusztító földrengés után. 2013. november 30-án a kaliforniai Valenciában is ezen szervezetének jótékonysági estjén (a Fülöp-szigetekre lesújtó tájfun károsultjainak megsegítésére) vett részt, melyet követően egy barátja (Roger Rodas) megmutatta neki új autóját, egy piros 2005-ös kiadású Porsche Carrera GT-t. El is vitte Paul-t egy próbakörre. Elvileg 151 km/h-val száguldoztak, amikor Paul barátja elvesztette uralmát a jármű felett, és nagyjából 72 km/h-s sebességgel csapódtak neki először egy lámpaoszlopnak, majd egy fának. Az autó kigyulladt, és mindketten életüket vesztették a helyszínen.

paulbalesete.jpg

Barátai, és családja is hangsúlyozták, és a hallottak alapján szerintem egyet érthetünk velük, hogy személyében nem csak egy jó színészt, hanem egy remek embert vesztett el a világ.

Nyugodj békében, Paul!

Néhány kép a színésztársakkal, azaz barátaival:

(Sorban: Vin Diesel, Tyrese Gibson, Michelle Rodriguez és Jordana Brewster)

paul_friends_4.jpg

paul_friends_7.jpg

paul_friends_2.jpg

paul_friends_6.jpg

paul_friends_3.jpg

paul_friends_5.jpg

paul_friends_1.jpg

Végül a szám, illetve videoklip, mely Paul emlékére készült, és ami a Furious 7 végén is szól:

A bejegyzés trackback címe:

https://mozgokepdetektivek.blog.hu/api/trackback/id/tr778123402

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása