Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Mozgókép Detektívek - Nagyító alá vesszük a filmeket és a sorozatokat

Mozgókép Detektívek

NÉZŐpont - Mission: Impossible - Titkos nemzet

2015. november 23. 23:15 írta: Wolfeone

A Mission: Impossible 5. része nem hoz szégyent a sorozatra. Nem a legkiemelkedőbb darab, de nagyon panaszra sem lehet okunk. Jól szórakozol, ha megnézed, de a végén hiányérzeted lehet. Nem jobb a negyedik résznél, pedig jobban lett összerakva. Most biztos azt hiszed hülye vagyok, és össze-vissza írok. Pedig szerintem sokaknak kavarognak ugyanezek a gondolatok a fejükben, ha megnézik a filmet.

mi5_2.jpg

Azért a negyedik résszel vonok párhuzamot, mert leginkább ahhoz hasonlít, azt a vonalat viszi tovább, a sztori is nagyon hasonló. De mégis valami teljesen mást kapunk.

Spoilerek is következnek!

Ezúttal egy kicsit régebbi stílusú AKCIÓfilmet kaptunk. Ami egyébként nem baj, csak meglepő volt a pörgősebb "még több AKCIÓ, még több látvány" típusú 4. rész után. Mondhatni, ebben a részben most annyi AKCIÓ volt csak, amennyi feltétlenül szükséges. Például a finálé kifejezetten visszafogott volt, szinte már teljesen AKCIÓmentes. (Oké, tud valaki valami jó szinonimát az AKCIÓ szóra?) Így legalább nem volt erőltetett a befejezés, nem kaptunk egy olyan AKCIÓ jelenetsort, ami az utóbbi években unalmassá szokta tenni az AKCIÓfilmek végét, mert már nem tudják túlszárnyalni a film elején és közepén lévő AKCIÓzást, ezért próbálnak minél bonyolultabb, "esnek-kelnek-hajszálon-múlik-minden" finálét írni, ami már nem válik olyan emlékezetessé erőltetett túlkomplikáltsága miatt (lásd 4. rész).

mi5_6.jpg

Ráadásul itt az AKCIÓk jóval földhöz ragadtabbak, mint mondjuk az előző részben. Jó, az igaz, hogy Tom Cruise hihetetlenül sokáig van a víz alatt (bár vannak akik ilyen sokáig bírják, de szerintem ennyi erőlködés mellett senki sem), de ezt leszámítva nagyjából minden rendben volt. Ezúttal nem mentek szembe a fizikával. Az autós-motoros üldözés egyszerű volt, de mégis jól nézett ki. Nem akartak túlzásokba esni, és ez működött. Ez valahogy az egész filmre jellemző, nem csak az AKCIÓkra.

mi5_5.jpg

Az előző rész tetszett, de túlzónak éreztem. Ez a rész is tetszett, de valahogy hiányérzetem volt a film végén. (Kéne egy arany középút végre?) És nem az AKCIÓt hiányoltam. Ahogy írtam, annak a mennyisége szerintem pont rendben volt ahhoz, hogy ne fulladjon tőle unalomba, és ne essen a szalagon gyártott AKCIÓfilmek többségének hibájába. Talán azért volt hiányérzetem, mert ebben kevesebb volt a legalább 3-4 fős csapatmunka, mint az előzőben. Pedig szerintem azok a részek működnek a legjobban a Mission: Imposibble filmekben, amikor összedolgoznak. Sajnos mégis ezeket spórolják ki mindig.

mi5_8.jpg

De a lényeg, hogy az egyszerűsége miatt, és, hogy kicsit visszaidézte a régebbi AKCIÓfilmek "lassúságát", hogy nem akart egy AKCIÓorgiát felvonultató látványfilm lenni, ezek miatt alapvetően tetszett. Talán ami a hiányérzetet okozhatja még, hogy szerintem gyenge volt a főellenség, illetve már nem először látjuk azt a sztorit, hogy van egy másik szervezet vagy egy csoport, ami bekavar az IMF-nek, és nem csak az ellenség üldözi Ethan-t, hanem még az IMF is ellene fordul. Mikor fognak végre megbízni Ethan-ben? Hiszen mindig ő menti meg az IMF seggét! Ő húzza ki őket a szarból! Jó lenne már egy olyan rész, amiben az IMF nincs veszélyben, és senki nem kérdőjelezi meg Ethan-t, csak szimplán teljesítenek egy küldetést, végig és kizárólag CSAPATMUNKÁVAL! Amúgy a 3. rész volt, ami ilyesminek indult, de a végére ott is üldözte Ethan-t az IMF. Mennyit kell még szerencsétlennek bizonyítania?

mi5_7.jpg

Pedig Tom Cruise bizonyít. Szeretnék én 53 évesen így kinézni, bunyózni és egy repülőgép oldalán kapaszkodni... Jah, az utóbbit azt mégsem... Azt nem... Csak Tom ilyen állat. De ezért szeretjük.

Ha már a repülő! Nem semmi, hogy ezt rögtön ellövik a film elején. Kábé ez volt az a jelenet, amivel el akarták adni a filmet az előzetesekben és a plakátokon. Erre épphogy elkezded nézni, és máris láttad. De amúgy nem mondanám, hogy ez baj volt, csak furcsán jött ki. De azt mindenképpen meg kell hagyni, hogy az eddigi legcoolabb cold open volt, pedig én azt hittem, hogy az előző rész börtönös nyitányánál nem lesz menőbb. Nah, és aztán amikor ezt a baromi jó cold open-t követi a már jól ismert főcímzene, az embert kirázza a hideg. Jó értelemben.

mi5_4.jpg

Még pár szót a többi színészről. (Tom Cruise-ról nincs mit írnom, ezt a szerepet a kisujjából kirázza, ő már nagyon eggyé vált Ethan Hunt-tal.) Örültem, hogy a csapatból leginkább Benji (Simon Pegg) került előtérbe. Nagyon jól működnek együtt Ethan-nel. Ilsa Faust karaktere is nagyon el volt találva. Végre egy olyan nő, aki már-már szinte egyenrangú Ethan-nel. Nem csak dísznek van ott. Ennek volt köszönhető, hogy mindenféle nyálas romantikázás nélkül is izzott köztük a levegő. Az Ilsa Faust-ot alakító Rebecca Ferguson jól néz ki, szép, de nem mondanám egy bombanőnek (pl. kicsit keskeny a csípője). De erre a szerepre nem is illett volna egy tipikus eye candy. Egyébként meg eléggé erőteljes kisugárzása volt a színésznőnek az egész film alatt, szóval megvolt benne az a plusz. Szerintem jó választás volt a szerepre. 

mi5_3.jpg

A többiek (Jeremy Renner és Ving Rhames) most felejthetőek voltak. Renner max a meghallgatásokon hozta a formáját, amikor sem megerősíteni, sem megcáfolni nem tudott semmit...

mi5_1.jpg

Nos, ez a poszt azt hiszem, hogy megdöntötte az egy bejegyzésben leírt legtöbb AKCIÓ szó rekordját. Legalábbis ebben a posztban biztos, hogy több AKCIÓ van, mint amennyi a filmben volt. De inkább a bejegyzés legyen elrontva a túlzott mértékű AKCIÓzással, mint a film. A Mission: Impossible 5-től példát vehetne Hollywood a jövőben ezen a téren.

A bejegyzés trackback címe:

https://mozgokepdetektivek.blog.hu/api/trackback/id/tr578103634

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása