Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Mozgókép Detektívek - Nagyító alá vesszük a filmeket és a sorozatokat

Mozgókép Detektívek

NÉZŐpont - Pár szó a Terminator Genisys védelmében

2015. október 26. 15:00 írta: Wolfeone

Pár hetes hír, hogy nem biztos, hogy folytatják a Terminator Genisys-t a 6-7. résszel, ugyanis nem hozta az elvárásokat (ha az amerikai bevételeket nézzük). Úgy döntöttek, hogy újragondolják az egészet, kutatgatnak egy kicsit, hogy mi tetszett a nézőknek a filmből, s mi nem.

Nagyon sokan darabokra szedték ezt a filmet. Érthető is, mert nagyon sok baj van vele. Furcsa amúgy, hogy amikor kijöttem a moziból, még nem voltam csalódott. Valahogy magával ragadott a nosztalgia. Viszont, ahogy telik az idő, egyre inkább úgy gondolok rá, hogy ez tényleg nem volt az igazi. Nem azt mondom, hogy szörnyű, ugyanis jobban tetszik, mint a 3. és a 4. rész, de ez még mindig nagyon messze van az első kettő minőségétől. Azt sem mondom, hogy nem nézném újra, mert így is jól szórakoztam rajta, bár, az lehet, hogy második nézésre már nagyon csalódott leszek. Ugyanis másképp szórakoztam jól, mint a Terminator 1-2. alatt. Valahogy jó volt, hogy laza volt a hangulata. Pontosabban ennél a filmnél jó volt, mint önálló filmnél. De, ha belegondolok, hogy ez az első 2 rész folytatása akar lenni, annak a szellemiségét akarja továbbvinni (kukázva a 3-4-et), akkor rögtön siralmassá válik az egész, mert itt rohadtul nincs meg az a feszültség, amit az első kettő alatt éreztem.

terminator-genisys-poster.jpg

A továbbiakban spoilerek is előfordulhatnak!!!

Arról most nem beszélnék, hogy mennyi logikátlanság van az időutazás részében, és még csak meg sem magyaráznak egy csomó mindent (már a készítők sem tudják, s nem is akarják kibogozni szerintem). Időutazós filmet eleve nem lehet hiba nélkül készíteni, mert többféle elmélet van a következményekre. Ha csak az egyiket használjuk, paradoxon van, megvalósíthatatlan, felfoghatatlan. Pont ezért keverik az elméleteket, mert nem lehet megoldani másképp, de ugye ez meg eleve hibássá teszi az egészet... De erről szerintem majd egyszer kifejtem még a véleményem. Pl.: Vissza a jövőbe 2 alapvető időutazási hibájáról (amiről a The Big Bang Theory-ban egyszer megpróbálták elmagyarázni, hogy szerintük nincs benne hiba) imádok órákon át szónokolni, mindamellett, hogy imádom azt filmet.

Viszont visszatérve a T5-re, mivel minden hibája ellenére nem tudom annyira utálni, mint amennyire az eszem mondja, hogy kéne, így egy-két dolgot most megpróbálok kidumálni a készítők helyett is, a készítők fejével gondolkodva. Így fellépve kicsit a film védelmében:

Kezdjük rögtön Sarah Connor személyiségével. A legtöbb néző Emilia Clarke-kal volt elégedetlen, méghozzá a színészi játékával, illetve páran a kinézetével is (nah, nem azért mert csúnya lenne, sőt, kifejezetten az ellenkezője az igaz, hanem azért, mert nem olyan "férfias", mint Linda Hamilton volt az első kettőben, nem kigyúrt, s még pici is). Azzal kritizálják, hogy túlzottan kislányosra, hisztis csajra vette a figurát. Nos, szerintem a készítők és Emilia is úgy gondolkodhattak, hogy itt teljesen más volt a múltja Sarah-nak, tehát a személyisége sem teljesen ugyanaz. Linda Sarah-ját felnőttként érte a sokk, s rögtön mellé még gyereke is lett, tehát neki nagyon gyorsan kellett megkomolyodni, s átmenni akciócsajba. Ráadásul, neki nem volt Terminator őrangyala, mint Emilia Sarah-jának, az első támadó megsemmisülését követő felkészülési időszakban. Emilia Sarah-ja már kislányként megélte az első támadást, volt ideje feldolgozni, nem rövid idő alatt kellett felkészülnie, s nem önállóan, hiszen gyerekkora óta vele volt Papus Terminator. Mivel volt egy halálos robot védelmezője, így volt kire támaszkodnia, nem követelte meg tőle az élet, hogy olyan mértékben tököt növesszen, mint Linda Sarah-ja. Plusz ez a Sarah nem a Terminator 2 idejéből való, hanem a Terminator első részéből, amikor még Linda Hamilton sem tolta fullban a keményet. Egyébként meg Emilia nagyon aranyos (bár egy Terminator filmbe ez nem illik - ez a megjegyzés nem a védőbeszéd része).

terminator_emilia1.jpg

Aztán ott van az a jelenetsor, amikor elkapják a rendőrök főhőseinket. A letartóztatás alatt láthatunk szép óriástotált a Golden Gate hídról, a lemenő nappal a háttérben, amolyan Michael Bay módra. Majd rendőrségi fotózás következik, ahol Kyle Reese unja az egészet, Sarah Connor nagyon pici, Papus Terminator pedig mosolyt erőltet arcára, s mindezen jelenetsorok alatt végig a Bad Boys szól az Inner Circle-től (ami ugye a Zsaruk című amcsi reality, nah meg a Bad Boys filmek zenéje).

t5borton.jpg

Sokan szidják ezeket a perceket, azzal érvelve, hogy egy ilyen fajta, ráadásul zenével megtámogatott humor nem illik egy Terminator filmbe. Hogy is van ez? Emlékezzünk csak vissza a 2. részre, amikor Schwarzi a kocsmából kijövet robothoz méltó higgadtsággal elveszi a rátámadó csávótól a puskát, és a napszemüvegét, amit fel is tesz (elvégre egy robot napszemüvegben is lát este), majd vagányan elmotorozik, s mindeközben végig a Bad to the Bone szól George Thorogood-tól.

Ennyi. Jah, hogy ez csak két érv? Hát igen...

De nem, mégsem! Ezek csak a kimagyarázós érvek voltak. Valójában van két másik értelmes oka annak, hogy miért nem lett mégsem teljesen szar ez a film:

Az egyik az, hogy: ARNOLD SCHWARZENEGGER!!!, csupa nagybetűvel, 3 felkiáltójellel. Az öreg még mindig nagyon adja.

terminator_papus.jpg

A másik, hogy ebben a filmben azért jóval erősebb volt a nosztalgiafaktor, mint a 3-4. részben. Amit ugye már az elején is említettem.

Végezetül, csak megjegyzésként, Jai Courtney-ről meg annyit, hogy itt sem vált számomra szimpatikussá, de itt legalább nem idegesített. Szerintem a Die Hard 5-ben nyújtott alakítását semmijét (amivel egy szar filmet még szarabbá tudott tenni) sosem fogom neki feledni.

Jah, és még valami! Ha a régebbi részekben lehetett a Terminatorok csupasz seggét mutogatni az időutazós jelenetekben, akkor itt miért nem fért bele ugyanez, amikor Emilia Clarke időutazott? Főleg, hogy a Trónok harcában nem szokott neki gondot okozni a meztelenkedés.

terminator_emilia2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://mozgokepdetektivek.blog.hu/api/trackback/id/tr937966074

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gábor Venczel 2015.10.27. 04:50:40

Ez a film konkrétan annyira rossz, hogy nézhetetlen... Én kb. 20 percet bírtam belőle végigszenvedni. Akinek ez tetszett, az tartson nagyon gyorsan önvizsgálatot...

Gregoory 2015.10.27. 07:32:28

A hétvégén néztem meg, felkészülve a legrosszabbakra. Annyira nem is volt gáz. Jó, maga a sztori egy hulladék és tele van logikai bukfencekkel, de mégis marha jól szórakoztam rajta. Amikor Clarke visszaemlékszik a tavas sztorira; ahogy a fiatal Schwarzi elsétál vele, egyik vállán a rakétavető a másikon a kiscsaj, hát az kurva jó volt! :D
Ezzel a filmmel az a gond, hogy túl akarták bonyolítani... Meg amúgy, hogy van az, hogy az öreg Terminátor simán levezet minden összefüggést, és mint egy modern tudakozó úgy működik? :)

habodo 2015.10.27. 08:26:59

Szerintem az első 3 rész nagyon jó lett, a 4. gyenge közepes, ez az 5. is inkább csak középszerű.
Nem mondom, hogy nem szórakoztató, de tényleg tele van logikai bukfencekkel, no meg néhol túl könnyedre van véve.
Én sem éreztem azt a feszültséget, amit a T1 és T2-nél.
A T5 végén, amikor Papus elmerül a folyékony fémben, aztán pár perccel később visszatér "upgrade-elve", na az nekem már sok.
6/10

Netuddki. 2015.10.27. 09:52:25

"Ha a régebbi részekben lehetett a Terminatorok csupasz seggét mutogatni az időutazós jelenetekben, akkor itt miért nem fért bele ugyanez, amikor Emilia Clarke időutazott?"

Most komolyan, nekem kell elmagyaráznom egy állítólag filmekkel foglalkozó oldal írójának?
Jenki korhatár besorolás vazzeg!

Netuddki. 2015.10.27. 09:55:02

Mellesleg jó közepes iparosmunka gyöngyszem a mai hollywoodi szarok tengerében...

AlexAston 2015.10.27. 10:32:58

3. és 4. részeknél jobb lett.
Ennyi nekem már elég volt.

SPOILER.
Azért az jó lett volna, ha kiderül, ki, és hogy küldte vissza a T800-ast (meg elvileg a T1000-est is) a 70-es évekbe? Nekem ezzel volt a legnagyobb bajom.
No meg azzal, hogy John Connort is miért pont oda küldte a Skynet? Korábbra küldi, esély sem lett volna megállítani.

De ezek csak a szokásos időutazós logikátlanságok, amibe szinte minden film esetében bele lehetne kötni. :)

Wolfeone · http://mozgokepdetektivek.blog.hu 2015.10.27. 12:53:04

@bértrollbosszantó_kovi1970: Hát pont ez az. Bajok vannak odakint a korhatárokkal. Egy Terminator filmet ne gyerekeknek készítsenek már...

McZozo 2015.10.27. 13:33:01

@Wolfeone: egyetertek , de ott a bibi hogy ami nem 12 es karikaval jon arra sajat felelossegre se vihetem be a kolkot, ha meg neh hozhatom magammal akkor kire hagyjam igy el se megyunk, tehat ha nem 12 es akkor sok felnott is kiesik sajna

Wolfeone · http://mozgokepdetektivek.blog.hu 2015.10.27. 13:47:49

@McZozo: Az ilyen filmekből (mint pl Terminator, Jurassic Park, bocsánat World...) csinálhatnának egy vágott gyerekbarát verziót, meg lehetne a teljes verzió csak felnőtteknek... Asszem túl nagyok az igényeim :D

danny ocean 2015.10.27. 14:02:27

@Wolfeone: Pontosan.Sosem értettem ez miért nem valósul meg, hogy egy filmet több verzióban vetitsenek moziban besorolás szerint:pg 13, r-rated.A 3ds verziókra mindig van mód, pedig sokszor felesleges.
Amúgy poén, hogy angliából írok egy idő utazós filmről és látom hogy ti már" rég "elküldtétek a hozzàszólàst nálunk még csak 13:02 van.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2015.10.27. 14:11:26

Talán kicsit tényleg túl akarták bonyolítani de azért nézhető volt.

Bafana 2015.10.27. 14:32:26

Már a harmadik is gagyi volt, a 4-5. pedig giccses gagyi. Nem kellett volna elrontani az első kettő után.

Wolfeone · http://mozgokepdetektivek.blog.hu 2015.10.27. 17:27:34

@danny lugo: Azért lehet ez, mert valójában a Skynet küldi a hozzászólásokat :D Vagyis mostmár Genysis vagy a fene tudja már mi a neve...

danny ocean 2015.10.27. 23:02:28

@Wolfeone: Jól összefoglaltad az írásban a lényeget a filmről.
A harmadik részben nem volt meg az a terminator feeling ahogy a negyedikben sem.Hiányzott belőllük valami ami a Genysys-ben viszont meg volt, ha nem is igazán de ez a film végre hozza a T2 hangulatot valamilyen szinten.
A következő két részből ha lesz valami és nem rebootolják újra akkor szerintem mindenki jobban járna a kettő helyett egy jó filmmel; és a hatodik lenne a befejező rész. Nem ártana ha komolyabbra vennék a hangulatot(jó volt ez a poénkodás, de kicsit kevesebbet),Courtney-t akár le is cserélhetnék, vagy Emilia Clarke-ot Emily Bluntra ,és Cameron is besegíthetne a forgatókönyv körül, ha már nem ér rá rendezni.Arnold is 2017ben tölti be a 70-et .Mondjuk a nyolcvanas évek-beli jelenetekben elképesztő hogy megfiatalitották, és teljesen hiteles volt.A film másik felében sem ártott volna ha nem akarják ennyire megőszíteni a Papust, mondjuk azt olvastam az a saját hajszíne volt festés nélkül.Sietniük kell mert a jogok is visszaszállnak Cameronhoz 2018ban.

Vagy ha ez nem valósul meg, akkor egy James Cameron féle rebootra lennék még kíváncsi amiről egy interjúban beszélt elgondolkodva, hogy mire képes a mai technika.

tjunior 2015.10.28. 09:14:00

Nincs ezzel a filmmel különösebb baj, tökéletes közepes, értelme nincs, logikát ne keressünk benne, viszont hazudnék ha azt mondanám, hogy nem szórakoztam jól az akciók közben.
süti beállítások módosítása