Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Mozgókép Detektívek - Nagyító alá vesszük a filmeket és a sorozatokat

Mozgókép Detektívek

NÉZŐpont - X-akták 10x01

2016. január 25. 23:23 írta: Wolfeone

Baromira nagy rajongója voltam tinédzser koromban a sorozatnak, és még mai napig is imádom. Állítom, hogy a legjobb sorozatok közé tartozik, hatása a későbbi misztikus sorozatok gyártására megkérdőjelezhetetlen, úttörő volt a műfajban. Szóval ezen véleményem alapján sejthetitek, hogy én nagyon vártam az új részeket. De nem leszek elfogult, bármekkora fan is vagyok. Sajnos nem vagyok elégedett a "pilot" epizóddal. De azért annyira csalódott sem. Kezdem a negatívumokkal, és a pozitívumokat a végére hagyom, hiszen ezen rész alapján a sorozat pozitívumai is csak ezután fognak jönni. Spoilerek is következnek!!!

x-files_10x01_6.jpg

Az X-akták-ban mindig is azt szerettem, hogy sohasem fullban nyomta az űrlényeket meg a szörnyeket, és egyéb nyalánkságokat. Sosem kaptunk konkrét válaszokat, és ha kaptunk is, az csak újabb kérdéseket vetett fel. Ráadásul mindig is sötét volt az egész, az idegen és természetfeletti lények szinte árnyak voltak, az eseményekből nem láttunk mindent. Sokszor kellett hagyatkoznunk a fantáziánkra. És ettől volt igazán félelmetes.

Ezzel szemben most kaptunk egy olyan epizódot, amiben mutattak lezuhant űrhajót, valamint egy működőképes, idegen technológiával, de emberek által készített űrhajót is, sőt, még egy űrlényt is nappali fényben. Az egész színes volt, semmi sötétség, mindent láthattunk, ami történt, és Mulder még egy olyan egyperces monológot is lenyomott, amiben annyi információ volt, mint amennyi korábban kb. csak egy teljes évad alatt derült ki, vagy annyiban sem.

x-files_10x01_1.jpg

Erre a monológra egyébként már a rész végén került sor, de addig is olyan szinten haladtak az események, hogy csak kapkodtam a fejem. Túlzottan csapongó volt az egész, rengeteg információt tuszkoltak bele ebbe a 40 percbe. Mindent össze akartak kapcsolni mindennel. Míg a 9. szezon végén 2 részben összefoglaltak minden megszerzett információt az addigi évadokból, addig itt olyan érzésem volt, mintha előre elmondtak volna nekünk mindent. Mintha itt már nem az igazságot keresné Mulder, hanem azt, hogy hogyan bizonyítsa be ezt az igazságot, amit ledarált az említett monológban. Ez kicsit talán hülye példa, de ez ugrott be: mint a Columbo-ban, amikor az elején látjuk a gyilkosságot és a gyilkost, aztán az egész rész arról szól, hogy hogyan lesz bebizonyítva. Persze még nem tudhatjuk, hogy tényleg úgy van-e, ahogy Mulder gondolja. Rengeteg elmélete volt már a sorozat alatt, de ennyire összetett és bonyolult talán még soha. Szóval ne vegyük azért készpénznek. Sokat koppant már FBI-os hősünk.

x-files_10x01_5.jpg

És akkor a pozitívum: az irány, amin most Mulder elindult, állati érdekes, és nagyon aktuális. Ez az amiben Chris Carter szerintem profi. Mindig az aktuális és legnépszerűbb összeesküvéseket veszi elő, amik az adott időkben éppen mozgatják az emberek fantáziáját. Ezeket ráadásul fogja, és jól össze is kombinálja. Méghozzá nem csak elméleteket elméletekkel, hanem történelmi és aktuálpolitikai eseményekkel is. Mindezek hatására az ember szinte akaratlanul is hinni akar. Ettől működik igazán az X-akták. (Nah, meg a monster of the week epizódoktól, de az más téma, természetesen lesznek olyan részek is még az évadban, azokról is fogok írni.)

Szóval fogták régi összeesküvés elméleteket, és elkezdték más szemszögből megvilágítani, hogy az aktuális eseményeket beleszőve sokkal hihetőbb legyen az egész. És ezen a ponton sajnálom, hogy már csak 5 rész van hátra, mert rengeteg lehetőséget rejt magában ez az új irányvonal.

x-files_10x01_3.jpg

Összességében tehát bizakodó vagyok, jónak ígérkezik ez, lelkesedésem az X-akták iránt továbbra is töretlen, de mindemellett meg kell jegyeznem (hogy tényleg ne legyek elfogult), hogy ez a rész nem sikerült túl jól, hiába volt rendben a nosztalgiafaktor, hiába működik még mindig a kémia Mulder és Scully között. Rosszul volt megszerkesztve az epizód, túl tömény volt. Lehetett már olvasni a neten, hogy a kritikusok sem voltak elragadtatva a kezdéstől, viszont utána állítólag jobb lesz, amit el is hiszek az előbb említettek miatt.

Amúgy hatalmas pacsi azért, hogy visszahozták a régi főcímet! Ja, és miatta is:

x-files_10x01_4.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://mozgokepdetektivek.blog.hu/api/trackback/id/tr328316270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Burgermeister 2016.01.26. 18:41:46

Én már nagyon vártam.

Sequoyah 2016.01.26. 20:11:36

Pontosan igy ertekeltem a nyitoreszt is. Tomeny, es szajbaragos.
Meg egy dolgot hianyoltam. Scullyban mindig is nagy volt a belso feszultseg, hogy racionalitasaval probalja megmagyarazni a megmagyarazhatatlant, es igy Mulder ellentete/kiegeszitoje volt. Most viszont mar tulsalgosan egyformak. Egy ufora mar mindketto csak vallat von:)

mortullus 2016.01.26. 22:09:57

Ez a második epizód már sokkal jobb volt, mint a tegnapi.

Izo 2016.01.26. 22:54:46

@mortullus: Szerintem is.
És valóban respect, hogy egy az egyben bevállaltak egy húsz éves főcímet.
Azért remélem, hogy az utolsó régi évadok nyálcsorgatós stílusa nem fog visszajönni.

shred 2016.01.26. 23:06:52

@mortullus: nagyon odakent ez a rész, szerintem szándékos is volt a kontraszt a pilot és a második epizód között.
süti beállítások módosítása